JHEPA: ke arah pembangunan modal insan - Bahari, Khairul Azam; Othman, Zainab; Che Abdullah, Che Anuar; Khairani, Mohd. Zahuri; Syed Mohamad, Syed Ismail (2006)
Sejak zaman penubuhan SITC sehinggalah UPSI ditubuhkan, universiti ini menjadi pilihan banyak individu yang berminat menyambung pelajaran dalam bidang pendidikan perguruan. Sebagai sebuah universiti yang mengkhusus dalam melahirkan graduan yang memiliki ijazah dalam bidang pendidikan, Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (JHEPA) UPSI sentiasa memikirkan strategi yang terbaik bagi melahirkan golongan guru yang berdedikasi serta berketrampilan dari segi akademik dan sahsiahnya. Apabila YAB Datuk Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi melahirkan hasratnya mahu melihat rakyat Malaysia menjadi golongan yang disebut sebagai mempunyai Towering Personality, pihak JHEPA merangka strategi yang lebih berkesan dengan cara mengupas maksud kelima-lima prinsip dalam Towering Personality itu dan direalisasikan melalui pendekatan perkhidmatan dan aktiviti khusus bagi pembangunan modal insan di kalangan mahasiswa UPSI seperti yang dicetuskan oleh Perdana Menteri dalam RMK-9.