Penguraian kanji ubikayu mentah oleh kulat aspergillus sp. - Sarmidi, Mohamad Roji; Mat, Hanapi; Ibrahim, Salmah (1989)
Kulat berwarna hitam dari genus Aspergillus sp. telah diasingkan dari ladang ubikayu dan aktiviti penguraian kanji oleh enzim yang diekstrak dari kulat tersebut ditentukan. Kulat ini telah dikenalpasti sebagai Aspergillus sp. Beberapa parameter untuk mengoptimakan keadaan fermentasi ditentukan dengan pengkulturan dalam kelalang bergoncang. Pengasingan enzim dari kultur dijalankan melalui turus kromatografi pertukaran ion DEAE-Sefaros. Kajian awal ke atas parameter pertumbuhan kulat ini telah dijalankan dan menunjukkan aktiviti enzim glukoamilase yang boleh menguraikan kanji mentah adalah tinggi apabila menggunakan kepekatan substrat dan nutrien yang tinggi.