Ilmu ukur untuk jurutera - Ab. Rasid, Kamaruzaman; Ahmad, Anuar; Mohd. Ariff, Shahidah (UTM Skudai, 1993)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan, kata pengantar bagi edisi kedua, penghargaan, pengenalan, RICS (institut juruukur bertauliah diraja), ukur tanah, ukur kejuruteraan, prinsip ukur kejuruteraan, skala, unit, ukur ordinan (OS), objektif dan batasan buku ini, bacaan lanjut, ukur aras, istilah ukur aras, alat aras optik, staf aras, prinsip ukur aras, prosidur kerjaluar, pemhukuan dan kiraan aras terlaras, ketepatan dalam ukur aras, selisih-selisih dalam ukur aras, kesimpulan kerjaluar ukur aras, kaedah ukur aras tambahan, kegunaan ukur aras, pcngkonturan, bacaan lanjut, teodolit dan kegunaannya', prinsip pengukuran sudut, ciri-ciri binaan teodolit, prosidur kerjaluar, pengukuran ketinggian dengan teodolit, (ketinggian trigonometri), pelarasan teodolit, bacaan lanjut serta contoh kerja.