Penghasilan karbon teraktif daripada buangan pertanian - Mulop, Normah; Ku Hamid, Ku Halim; Abdul Aziz, Ramlan (1991)
Karbon teraktif merupakan penjerap yang digunakan dengan meluas di dalam pelbagai bidang. Dua proses penting yang terlibat dalam penghasilan karbon teraktif adalah proses pengkarbonan dan pengaktifan. Loji pandu yang direkabentuk dan dibina boleh melakukan kedua-dua proses tersebut di dalam reaktor yang sama. Loji pandu tersebut berkeupayaan menghasilkan 10 kg arang bagi setiap kelompok suapan 25 kg tempurung kelapa dan 13.5 kg karbon teraktif daripada 15 kg arang. Reka bentuk pemerangkap bahan meruap yang mengunakan prinsip siklon berkeupayaan memeluwap dan mengumpulkan kebanyakan bahan meruap yang terdapat dalam gas buangan. Dengan itu mengurangkan pencemaran udara semasa proses sedang dijalankan.