Kajian aliran dua fasa dengan menggunakan model berskala makmal - Ismail, Issham; Ikhsan, Azman (1997)
Kertas kerja ini membincangkan tentang pembinaan dan penggunaan model fizik berskala makmal untuk mengkaji regim dan corak aliran, isi cecair tertahan, dan kesusutan tekanan dalam paip lutsinar berukuran satu inci pada sudut 0 darjah hingga 30 darjah dari garisan mendatar. Medium air dan udara digunakan dalam kajian ini. Kajian menunjukkan ketiga-tiga parameter yang dikaji dipengaruhi kecondongan paip, halaju air, dan halaju udara. Suatu perkara yang menarik ialah ide dan tenaga juruteknik makmal turut digunakan dalam kajian ini.