Titisan tunggal dalam penyarian cecair-cecair - Morad, Noor Azian (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1988)
Peralatan bagi mengeluarkan titisan tunggal bagi tujuan penilaian kecekapan penyarian dan pekali pindah jisim keseluruhan telah direka bentuk dan dibina (Rajah 1). Uji kaji-uji kaji telah dijalankan dengan menggunakan sistem yang mempunyai tegangan antara muka yang tinggi iaitu campuran tuolena-air-aseton dan sistem bertegangan antara muka yang rendah dalam campuran n-butanol-air-asid suksinik. Keputusan yang diperoleh daripada uji kaji titisan tunggal ini kemudiannya dibandingkan dengan: