Penggunaan abu sekam padi sebagai bahan gantian separa simen penggerudian - Hassan, Zulkafli; Madon, Bahrom (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1990)
Penggunaan bahan pelanjut pada simen penggerudian kerap dilakukan bagi mengurangkan kos penggerudian khususnya untuk telaga yang dalam. Di negara perindustrian, abu bahan api (Pulverised Fuel Ash-PFA) digunakan sebagai bahan gentian separa tetapi di Malaysia abu tebang pertanian (Agricultural Fly Ash-AFA) adalah lebih mudah diperoleh dengan kuantiti yang komersial. Laporan ini menerangkan hasil kajian terhadap kesesuaian penggunaan abu terbang pertanian sebagai bahan gantian separa pada simen penggerudian. Dua sampel abu terbang digunakan iaitu abu sekam padi (Rice Husk Ash-RHA) dan abu hampas tebu (Sugar Cane Baggase Ash-SBA). Keputusan awal menunjukkan RHA berpotensi menjadi bahan alternative kepada PFA.