Kajian ekonomi tentang pemprosesan ilmenit sebagai bahan pemberat - Abdul Karim, Khairuddin; Ali, Jusni (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1990)
Kertas kerja ini membentangkan perbandingan kos pemprosesan ilmenit sebagai bahan pemberat alternatif dengan barit (bahan pemberat piawai). Kajian ini mendapati bahawa pemprosesan ilmenit lebih ekonomik.