Kajian aliran dua fasa dalam sudut-sudut yang berlainan (Bahagian 1) - Ismail, Issham; Abdul Karim, Mohd Ghazali; Abdul Manan, Muhammad; Abdul Razak, Mohd. Razif (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1992)
Aliran dua fasa sentiasa berlaku dalam industri petroleum dan kimia. Di dalam industri petroleum, penghantaran petroleum ke daratan melalui kawasan yang berbukit-bukit sentiasa mengalami berbagai masalah kerana keadaan tersebut mempengaruhi alirannya terutamanya jika melibatkan aliran berbagai fasa. Sehubungan itu, kajian-kajian yang melibatkan samada peralatan-peralatan di makmal ataupun pembangunan perisian penyelaku perlu dilakukan bagi mengatasi masalah-masalah tersebut.