Pentaksiran pelaburan dan pembangunan harta tanah - Omar, Ismail (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2007)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, bahagian 1 – pengenalan, definisi dan konteks pentaksiran pelaburan harta, prinsip analisis pelaburan, bahagian 2 – model-model, teknik pentaksiran konvesional: prajurang kadar hasil terbalik, teknik pentaksiran konvesional: era pasca jurang kadar hasil terbalik, teknik-teknik mutakhir: satu pengenalan, pentaksiran mutakhir bagi pegangan kekal dan pegangan pajak, bahagian 3 – penggunaan, penilaian pelaburan harta, analisis pelaburan harta, kesimpulan, bibliografi serta indeks.