Pengenalan kepada mekanisma cerapan penderia remote sensing - Busu, Ibrahim (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2006)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu pancaran suria, angkatap suria (solar constant), pembetulan kepada pancaran suria (irradiance), pancaran tenaga keatas dari sistem atmosfera bumi (upwelling), albedo, tenaga pancaran (radiance) yang dicerap oleh penderia diatas satelit, sumbangan dari sistem atmosfera bumi kepada radiance yang dicerap oleh penderia, hitungan pembetulan atmosfera secara ringkas, radiance laluan rayligh, radiance laluan aerosols, pancaran suria kebawah (global irradiance, penyeragaman bagi pancaran yang melalui atmosfera (normalization), penutup.