Kajian alam sekitar - Jusoh, Nawawi (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2006)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu prakata, isi kandungan, senarai rajah & jadual, pendahuluan, perspektif alam sekitar, persekitaran, ekologi & ekosistem, persekitaran, ekologi, ekosistem, ekologi, pendahuluan, istilah, pembahagian ekologi, unit-unit ekosistem, biotik, abiotik, ekosistem, ekosistem, ekosistem akuatik, krisis/masalah alam sekitar, pencemaran udara, pencemaran air/laut, faktor-faktor pencemaran air, pencemaran bunyi, kesan bunyi, pencemaran haba/terma, kemusnahan hutan, kepentingan hutan, pencemaran bahan radioaktif, hakisan tanah tinggi, hakisan pantai, pengurusan alam sekitar, pendahuluan, skop pengurusan alam sekitar, langkah proaktif, langkah interaktif, pengurusan alam sekitar di malaysia, kemusnahan alam sekitar, masalah sampingan, peningkatan rancangan pengurusan alam sekitar, kawalan pencemaran, perancangan guna tanah, lain-lain aktiviti, pendidikan alam sekitar (PAS), pendahuluan, hasil persidangan stockholm, status PAS, pendidikan secara formal, pendidikan secara tak formal, matlamat PAS, seiras matlamat pendidikan, objektif asas PAS, definasi chelliah, definasi PAS, peringkat kesedaran pendidikan alam sekitar, kesedaran diperingkat pentadbir, kesedaran diperingkat persatuan, kesedaran diperingkat individu, sumbangan pendidikan alam sekitar kepada kehidupan, pemahaman ekologi terhadap alam sekitar biofizikal, penggunaan prinsip-prinsip ekologi dalam kebajikan manusia, pemeliharaan - fungsi & amalan, pengembangan kepekaan terhadap isu-isu yang berkaitan dengan alam sekitar, perkembangan kesedaran ekologi, perkembangan etika alam sekitar, kesihatan alam sekeliling.