Pengenalan ilmu ukur - Setan, Halim (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 1997)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan, pengenalan ilmu ukur dan pemetaan, sistem rujukan, pengukuran jarak, pengukuran sudut, ukur ketinggian, hitungan luas dan isipadu, lampiran a, lampiran b, bibliografi, pengenalan ilmu ukur dan pemetaan, definasi, kepentingan maklumat ukur, jenis/cabang kerja ukur, prinsip ukur, kawalan dalam kerja ukur, peringkat kerja ukur, pengukuran asas, unit, ketepatan, kejituan dan seliseh, ketepatan, kejituan, seliseh, jenis seliseh, punca seliseh, sistem rujukan, pengenalan, permukaan rujukan, sistem kodinit, sistem rujukan Malaysia.