Penentududukan dengan satelit angkasa lepas - Sharif, Ayob (Fakulti Ukur Dan Harta Tanah, 1995)
pengenalan sistem penentududukan angkasa lepas,pengenalan sistem nnss, sistem SLR, sislem VLBI, konsep penentududukan dcngan satellt, skala waktu dan koordinat rujukan, pengenalan, skala waktu, waktu siderius waktu atomik, waktu semesta, waktu dinamik, hubungan antara skala waktu waktu sistem GPS, sistem koordinat rujukan, sistem koordinat tetap-bumi, sistem kooidinrat imertla, tranformasi koordinat, presesi dan nutasi, putaran bumi dan gerakan khutub, tranformasi lengkap sistem koordinat geodetik karteslan, contoh tranformasi koordinat berangkat, sistem navstar GPS, sistem GPS, segmen angkasa lepas, gugusan satelit GPS, isyarat satelit GPS, segmen kawalan, segmen pengguna, alat penerimaan satelit, orbit satelit pergerakan satelit di orbit, hnkum-hukum kepler, geometri orbit, orbit satelit GPS, persamaan gerakan satelit, kedudukan dan kelajuan satelit, orbit terganggu, keupayaan graviti bumi, kesan badan ketiga tekanan sinaran matahari, tarikah atmosfera, pasang surut bumi dan laut, penentududukan dengan GPS, cerapan GPS, pengukuran julat semu, pengukuran kasa deal pembawa, gabungan linear cerapan GPS, cerapan beza tunggal cerapan beza gandadua, cerapan beza gandatiga, bias dan selisih GPS, bias GPS, bias jam satelit dan alat penerima, bias orbit, lengah troposfera, lengah iomosfera, bias ambiguiti, selisih GPS, gelincir kitar, kesan berbilang-laluan, selisih cerapan, rujukan.