Teori pasang surut - Mahmud, Mohd. Razali; Purwanto, Hery (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2005)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan bab perkara muka surat fenomena pasang surut, pendahuluan, sejarah singkat penelitian pasang surut, definisi dan fenomena, pasang surut, definisi pasang surut, fenomena pasang surut, jenis-jenis pasang surut, pembahagianjenis-jenis pasang surut, umur pasang surut, datum carta dan aras-aras laut, datum carta, aras-aras laut, analisis dan ramalan pasang surut, analisis pasang surut, kaedah admiralti, kaedah analisis spektral, kaedah anaiisis harmonik, ramalan pasang surut, daya jana pasang surut dan pasang surut keseimbangan, peudahuluan, sistem bumi, bulan dan matahari, pergerakan bulan, pergerakan matahari, bulan siderius dan bulan sinodis, seta waktu suria min dan waktu siderius, daya-daya pasang surut, daya jana pasang, surut, perbandingan daya ]ana akibat daya tarik bulan dan matahari, daya kesimbangan pasang surut, kaedah analisis harmonik, menggunakan teknik pelarasan, kuasa dua terkecil, pendahuluan, juzuk-juzuk pasang surut, pemilihan juzuk-juzuk pasang surut, pemilihan juzuk-juzuk pasang surut, berdasarkan halaju sudut, pemilihan juzuk-juzuk pasang surut, berdasarkan period sinodik, analisis harmonik, penyelesaian persamaan, pembentukkan matriks, sisihan piawai bagi cerapan tinggi air, perambatan selisih bagi amplitud dan fasa, faktor astronomi, pendahuluan, perbandingan waktu siderius, dan waktu suria min, parameter a, h. p, p' dan, bilangan doodson, perhitungan pembetulan aniplitud, dan susulan fasa serta rujukan.