Hidrografi asas - Mahmud, Mohd. Razali; Othman, Rusli; Mardi, A. Shahlan; Din, Usmuni (Faculty of Geoinformation Science & Engineering, 1996)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, prakata, penghargaan, kandungan, senarai rajah, senarai jadual, bab 1 : pengenalan kepada hidrografi, pengenalan, keperluaan ukur hidrografi, perkapalan, kejuruteraan tasik, sungai dan pinggir laut, kejuruteraan luar pesisir, kajian laut dalam dan lain-i.ain, carta nautika dan pel an hidrografi, carta nautika, tujuan carta nautika, jenis-jenis carta nautika, pembetulan terhadap carta, agensi-agensi berkaitan dengan hidrografi di malaysia, bab 2 : tugas dan objektif, pengenalan, perbezaan antara ukur hidrografi dan ukur tanah, objektif ukur hidrografi, senarai tugas juruukur hidrografi, penubuhan kawasan pesisir, pengukuran pasang surut, penentuan kedalaman, penentuan kedudukan, sapuan bagi lokasi dan kelegaan butiran terpencil, kajian berkenaan dengan arus dan aliran pasang surut, kajian berkenaan dengan topografi dasar l-aut, contoh aktiviti yang melibatkan tugas seorang juruukur hidrografi, bab 3 : kawalan pesisir, pengenalan, keperluan kawalan pesisir, kawalan mengufuk, kawalan tegak, bab 4 : teori, ranialan dan analisis pasang surut pengenalan, definisi kepentingan cerapan pasang surut, pergerakan bulan dan matahari, pergerakan matahari, pergerakan bulan, teori asas pasang surut, pasang surut separuh harian, pasang surut harian dan kesan terhadap perubahan deklinasii, kesan daripada gabungan bulan dan matahari, jenis-jenis pasang surut, juzuk pasang surut, ramalan pasang surut, analisis pasang surut, bab 5 : datum dan aras pasang surut, pengenalan, aras pasang surut, datum, datum carta, datum pemra, kaedah bagi mendapatkan datum perum, memperolehi datum sedia ada, pemindahan datum, pemindahan datum bagi pasang surut separuh harian, pemindahan datum bagi pasang surut harian.