Keupayaan kanji jagung sebagai bahan tambah kawalan kehilangan bendalir dalam industri huluan petroleum - Ismail, Issham; Idris, Ahmad Kamal (Universiti Kolej Terengganu, 1997)
Kawalan kehilangan bendalir merupakan suatu fenomena yang penting apabila sesebuah telaga minyak berada dalam fasa penggerudian dan pelengkapan. Selulos hidroksietil (HEC) sering diguna bagi menghasilkan kawalan bendalir yang berkesan. Kehilangan bendalir yang berlebihan ke dalam formasi boleh menyebabkan masalah lekatan paip, kerosakan formasi, dan pengurangan kadar pengeluaran minyak. Kajian yang dilakukan terhadap kanji jagung menunjukkan bahawa kanji terbabit berupaya menghasilkan ciri-ciri yang setanding dengan HEC dalam mengawal masalah kehilangan bendalir lumpur penggerudian. Kertas kerja ini turut membincangkan sifat-sifat fizik dan kimia kanji jagung dan HEC.