Penentudukan Titik dan Ketinggian Ortometrik Menggunakan Data GPS: Integrasi Perisian GPPS dan L3D-HEIGHT - Abdullah, Khairul Anuar; Musa, Tajul A. (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1995)
Di dalam kerja penentududukan stesen di bumi dan penentuan ketinggian menggunakan data satelit GPS, beberapa langkah pemprosesan data perlu dilakukan. Data cerapan yang dikutip oleh alat penerima GPS di padang perlu diproses dahulu sebelum digunakan di dalam suatu pelarasan jaringan geodetik untuk mendapatkan nilai koordinat setiap stesen yang telah diduduki alat penerima. Antara perisian yang boleh digunakan bagi pra-pemprosesan ialah GPPSâ„¢. Hasil dari pra-pemprosesan kemudiannya digunakan di dalam satu perisian pelarasan jaringan geodetik seperti L3D-HEIGHT. Masalah timbul apabila terdapat ketidakserasian di antara hasil keluaran GPPSâ„¢ dan format masukan cerapan L3D-HEIGHT. Kertaskerja ini membentangkan langkah-langkah yang diambil serta perisian yang telah dihasilkan bagi mengatasi masalah tersebut.