Bahan baki berlilin sulfur rendah (LSWR) minyak Tapis Blend di Loji Penapisan Kerteh - A. Manan, Muhammad; Abd. Razak, Abd. Razif; Sulai, Abdul Thani (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, UTM Skudai, 1993)
Bahan baki berlilin sulfur rendah (low sulfur waxy residue – LSWR) merupakan pecahan terbawah dan terakhir hasil penapisan tegak minyak mentah Tapis Blend Malaysia. Bahan baki ini dihasilkan pada suhu penapisan sekitar 3600C dan ke atas. Pada suhu baik dan suhu operasi, ia merupakan pepejal (beku) kerana takat tuangnya adalah di antara 48 hingga 51oC. Kajian awal tentang komposisi kimia dan sifat-sifat fizikal bahan baki ini menunjukkan bahawa LSWR sesuai dan selamat digunakan sebagai sumber bahan bakar kerana ia mematuhi julat spesifikasi yang dibenarkan. Walau bagaimanapun, masalah yang dihadapi ialah takat tuang dan kandungan lilinnya yang tinggi memerlukan kaedah yang sesuai untuk pengendalian LSWR sebagai bahan bakar.