Penganalisisan baki gas petroleum cecair dalam selinder mudahalih - Zakaria, Zainal; Abd. Rahman, Mohd. Norani; Abd. Kadir, Abd. Aziz (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1994)
Penganalisisan baki gas petroleum cecair di dalam selinder perlu dilakukan memandangkan akhir-akhir ini terdapatnya rungutan daripada para pengguna terhadap industri gas di Malaysia. Rungutan tersebut adalah atas dasar gas di dalam selinder tidak dapat dikeluarkan secara keseluruhannya. Keputusan secara purata yang diperolehi menunjukkan bahawa selinder berkapasiti 12 kg dan 50 kg masing-masing masih mempunyai baki 0.42 kg (4.38%) dan 5.78 kg (14.45%), sementara nisbah kandungan propana/butananya pula ialah 0.09/99.91 dan 2.17/97.82.