Penggunaan sabut kelapa sawit sebagai bahan tambah kehilangan bendalir simen - Hamid, Mohd. Fauzi; Abdul Karim, Khairuddin; Mohd. Noor, Nazily (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1994)
Kertas kerja ini membincangkan kajian awal yang telah dibuat mengenai kemungkinan sabut kelapa sawit digunakan sebagai bahan tambah kehilangan bendalir dalam operasi penyimenan telaga minyak. Serbuk sabut kelapa sawit dicampurkan dengan Simen Portland API Kelas G dan diuji sifat kehilangan bendalirnya pada suhu dan tekanan tertentu menggunakan Alat Penguji Kehilangan Bendalir. Keputusan yang diperoleh dibandingkan dengan D60, iaitu bahan tambah kehilangan bendalir komersial yang digunakan secara meluas di lapangan. Keputusan uji kaji ini menunjukkan bahawa sabut kelapa sawit mempunyai potensi yang amat baik untuk dijadikan bahan tambah kehilangan bendalir.