Kajian terhadap kesan percampuran kelikir dengan pasir formasi ke atas produktiviti telaga - Othman, Ariff (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1994)
Satu kajian secara ujikaji telah dilakukan untuk menyiasat kesan percampuran kelikir dengan pasir formasi ke atas produktiviti telaga yang berpadatan kelikir. Kajian ini melibatkan penggunaan (a) satu kotak ringkas untuk mengukur kebolehtelapan kelikir yang berlaian saiz dan mutu yang dicampurkan dengan pelbagai peratus kandungan pasir formasi, dan (b) satu selinder pengukur untuk menentukan secara kualitatif keliangan padatan kelikir. Faktor-faktor yang dipertimbangkan termasuklah (a) kesan percampuran kelikir dengan pasir formasi, (b) kesan pelbagai mutu kelikir, (c) kesan kadar alir, dan (d) kesan antara muka kelikir/pasir formasi. Keputusan ujikaji menunjukkan percampuran kelikir dengan pasir formasi mempunyai kesan yang bermakna terhadap produktiviti telaga. Faktor-faktor fizikal yang didapati mempengaruhi kesan percampuran ini terhadap produktiviti telaga adalah (a) taburan saiz partikel campuran, (b) mutu kelikir, (c) taburan saiz pasir formasi, (d) kestabilan padatan, dan (e) halaju aliran bendalir yang melalui padatan.