Pembangunan projek perumahan dalam kawasan bekas lapangan minyak - Ismail, Issham; Idris, Ahmad Kamal; Samsuri, Ariffin (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1993)
Kawasan bekas lapangan minyak, misalnya Bukit Kanada di Sarawak, mempunyai potensi untuk dibangunkan sebagai sebuah kawasan perumahan ataupun perindustrian. Walau bagaimanapun, beberapa faktor penting seperti kehadiran gas cetek, cara telaga lama disumbat dan ditinggalkan, masalah kesurutan reservoir dan kesan beban struktur terhadap kestabilan kawasan tersebut perlu diberikan pertimbangan sewajarnya supaya tidak menimbulkan sebarang masalah atau bahaya kemudian hari.