Meningkatkan perolehan minyak dengan kaedah banjiran air berpolimer - Yunan, Mat Hussin; Derahman, Mohd. Nawi (Fakulti Sains & Sumber Alam, UKM Sabah, 1992)
Perolehan minyak dengan kaedah tabii hanya mampu mengeluarkan kira-kira tiga puluh peratus daripada jumlah minyak yang ada dalam reserbor. Perolehan minyak boleh ditingkatkan dengan melaksanakan kaedah perolehan sekunder atau tertier. Satu kaedah yang kerap dilaksanakan ialah menyuntik air ke dalam reserbor. Kaedah ini dipanggil banjiran air. Dalam proses ini polimer yang boleh larut dalam air dimasukkan ke dalam air suntikan. Kertas kerja ini menerangkan dengan ringkas bagaimana larutan polimer mampu meningkatkan perolehan minyak. Kertas ini juga membentangkan kajian ujikaji bagi menentukan nilai kepekatan larutan polimer yang optimum dan mengkaji pengaruh kadar suntikan terhadap kecekapan perolehan minyak.