Kajian asas kanji tempatan dalam lumpur penggerudian bagi mengawal kehilangan bendalir ke dalam formasi - Zakaria, Zainal; Manan, Mohd. Abdul; Mohd. Arshad, Azmi (Fakulti Sains & Sumber Alam, UKM Sabah, 1992)
Penggunaan kanji sebagai bahan tambahan dalam bendalir penggerudian telaga minyak adalah bertujuan untuk bertindak sebagai agen bagi mengawal kehilangan bendalir ke dalam formasi. Kanji jagung adalah digunakan dengan meluasnya di dalam industri petroleum di dunia hari ini. Kertas kerja ini akan melaporkan hasil kajian makmal tentang penggunaan kanji tempatan (kanji sagu dan kanji ubikayu) dan kesesuaiannya sebagai bahan tambah di dalam Lumpur penggerudian. Parameter yang dikaji adalah kadar kehilangan dan reologi bendlir dan ketebalan serta ketertelapan kek lumpur yang dilakukan pada suhu dan tekanan tinggi. Keputusan awal menunjukkan kanji tempatan ini berpotensi menjadi bahan alternative kepada kanji jagung sebagai agen pengawal kehilangan bendalir. Kanji ini adalah lebih murah dan mudah diperolehi dengan kuantiti yang komers.