Pembinaan dan penentukuran minipermeameter - Idris, Ahmad Kamal; Mohd. Arshad, Azmi; Chong, Chee Hou (Jawatankuasa Penyeldikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1993)
Suatu model minipermeameter telah direkabentuk dan dibina. Alat ini boleh digunakan untuk mengukur ketertelapan batuan atau lain-lain bahan poros dengan cepat, mudah dan tidak merosakkan. Kertas kerja ini membincangkan konsep, rekabentuk pembinaan dan operasi minipermeameter. Ia dibina berdasarkan konsep bahawa pada tekanan masukan yang tetap, akdar alih adalah berkadar terus dengan ketertelapan. Pada suatu nilai tekanan tertentu, lebih telap sesuatu medium, lebih tinggilah kadar alir gas yang melaluiny. Minipermeameter ini ditentukur dengan menggunakan sample batuan yang telah diketahui ketertelapannya. Dengan menggunakan graf tentukuran, ketertelapan bahan dengan mudah dapat ditentukan iaitu dengan mengukur kadar alir gas yang melalui bahan tersebut.