Pembinaan teras batuan dengan menggunakan resin - Idris, Ahmad Kamal; Yunan, Mat Hussin; Abd. Karim, Khairuddin; Siaw, Swee Heng (Jawatankuasa Penyeldikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1993)
Teras dari batupasir semulajadi sering kali mengandungi terlalu banyak sifat yang sukar dikawal, disamping mengandungi mineral lempung, yang menjadikannya tidak sesuai digunakan untuk kajian tertentu. Disamping itu teras semulajadi sukar diperolehi. Tujuan kajian ini adalah untuk membina teras buatan yang menyerupai teras semulajadi, dengan menggunakan bahan resin sebagai agen penyimen. Pasir pantai yang mempunyai julat saiz antara 250-500 mikron dipilih sebagai bahan asas. Pasir dicampurkan dengan resin, pengeras dan pelarut aseton pada berbagai nisbah. Nisbah yang paling sesuai dicari dengan cara mengukur sifat keliangan, ketertelapan dan kekuatan mampatan teras buatan.