Bolehkah kanji jagung menggantikan HEC sebagai bahan tambah kawalan kehilangan bendalir? - Ismail, Issham; Idris, Ahmad Kamal; Ismail, Abdul Razak (Jawatankuasa Penyeldikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1994)
Kawalan kehilangan bendalir ialah suatu fenomena yang perlu dititikberatkan apabila sesebuah telaga minyak berada dalam fasa penggerudian dan pelengkapan. Selulos hidroksietil (HEC) sering kali digunakan bersama dengan kalsium karbonat (CaCO3) bagi menghasilkan suatu kawalan bendalir yang berkesan. Kajian yang dilakukan ke atas kanji jagung juga menunjukkan bahawa kanji ini apabila digunakan bersama dengan CaCO3 berupaya menghasilkan ciri-ciri yang diperlukan dalam bendalir pelengkapan telaga atau bendalir kerja semula supaya pengawalan kehilangan bendalir menjadi lebih berkesan.