Faktor-faktor yang mempengaruhi gejala ponteng di kalangan pelajar sekolah menengah Johor - Yahaya, Azizi; Hashim, Shahrin; Boon, Yusof; How, Lee Chan (2007)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti Faktor-faktor yang mempengaruhi gejala ponteng di kalangan pelajar sekolah menengah di Johor Bahru. Antara faktor ponteng yang dikaji ialah faktor sikap pelajar, suasana sekolah, faktor guru, faktor rakan sebaya, faktor keluarga dan faktor pengaruh media elektronik. Sampel kajian terdiri dari 202 orang pelajar dari tingkatan dua dan empat. Dapatan kajian menunjukkan faktor guru merupakan faktor paling dominan yang mendorong pelajar melakukan ponteng sekolah. Kajian ini juga mendapati bahawa tidak terdapat hubungan yang signifikan antara faktor ponteng seperti faktor sikap pelajar, suasana sekolah, guru, rakan sebaya, keluarga dan media elektronik dengan pendapatan keluarga. Wujud juga hubungan yang sinifikan antara gejala ponteng dengan pencapaian akademik. Hasil kajian juga menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara ponteng hati, ponteng kerana bangun lewat dan ponteng kelas dengan jantina. Namun, wujud perbezaan yang signifikan antara ponteng sekolah dengan jantina di kalangan pelajar. (kata kunci: Ponteng sikap pelajar, suasana sekolah, faktor guru, faktor rakan sebaya, faktor keluarga dan faktor pengaruh media elektronik)