Pengukuran zarah abu terbang daripada dandang memproses buah kelapa sawit - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid; Taib, Mohamad Rozainee (1989)
Kajian pengukuran ketumpatan sebenar zarah abu terbang daripada dandang memproses buah kelapa sawit telah dilakukan. Julat nilai ketumpatan zarah abu terbang yang diperolehi adalah di antara 2.140 – 2.227 g/cm³ manakala nilai puratanya ialah 2.189  0.037 g/cm³ . Kajian menentukannilai ketumpatan sebenar zarah abu terbang ini adalah penting dalam rangka untuk memahami cirri aerodinamik dan pembentukan zarah di dalam dandang kilang tersebut.