Unsur logam berat : emisi dari kilang kelapa sawit - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid; Shafil, Azman Firdaus; Wood, Abdul Khalik (Universiti Teknologi Malaysia, Faculty of Chemical and Natural Resources Engineering, 1987)
Sebanyak 21 unsur telah dikesan di dalam sample abu-terbang yang diambil daripada dua tempat berasingan di bawah aliran emisi sebuah dandang kilang kelapa sawit, 1) abu-terbang terkumpul di dalam alat kawalan zarahan, berbilang siklon dan 2) abu-terbang yang terlepas ke udara melalui serombong. Keputusan menunjukkan unsur-unsur yang berpotensi meruap (As, Ba, Br, Cl, Co, Cs, Sb, Rb dan Zn) mempunyai kepekatan yang tinggi di dalam abu-terbang tersebut. Manakala Ga, K dan Na mempunyai kepekatan perantaraan diantara dua kumpulan unsur-unsur di atas.