S-Mon : Sistem Penangkapan dan Pengawasan Aktiviti - Abdullah, Azizi; Low, Ting Choon; Tan, Han Kheng (Penerbit UTM Press, 2001)
S-MON adalah suatu kajian menghasilkan protokol barn bagi paparan jauh untuk pengawasan aktiviti komputer tanpa menganggu interaksi manusia komputer. S-MON adalah berasaskan kepada model komputer pelayan-pelanggan yang memisahkan aplikasi logik dari antaramuka paparan pengawasan pengguna. Aplikasi logik mernpakan aktiviti pelayan yang melakukan penangkapan imej latarbelakang secara tersembunyi. Aplikasi pelanggan pengawasan paparan akan memproses dan mempersembahkan kandungan imej yang dihantar dari pelayan Persekitaran komputer pengguna boleh dicapai dari sebarang mesin jauh menggunakan protokol TCP/IP dengan perisian S-MON.