Kawalan inventori alat ganti menggunakan Teorem Bayesian : kajian kes - Bazin, Nor Erne Nazira; Ali, Nor Azizah; Mohd. Azmi, Nurulhuda Firdaus (2006)
Kakjian ini mengaplikasikan teorem Bayesian dalam meramalkan permintaan bagi sistem kawalan invonteri alat ganti mesin dikilang pemprosesan bahan kimia. Polisi pesanan ditentukan menggunakan model Kuantitif Pesanan Ekonomi(KPE). Permintaan item dalam model KPE berdasarkan kepada pesanan atau jumlah pengeluaran item dari stok. Dalam kes ini, permintaan adalah kadar kegagalan.Masalah dan polisi semasa digambarkan dengan jelas. Seterusnya, elemen asas teorem Bayesian digabungkan dengan model KPE untuk menentukan polisi pesanan. Kaedah yang dicadangkan memberikan aras stok yang lebih rendah dan mencukupiuntuk memenuhi permintaan berbanding polisi semasa. Kos kawalan invonteri juga dapat diminimumkan.