Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor - Muhamad, Siti Norlina; Che Mat @ Mohd Shukor, Zamzarina; Ali, Maznah; Haron, Zulkifli; Ripin, Mohd. Nasir; Jasmi, Kamarul Azmi; Mohamed, Ahmad Kilani (UTM, 2005)
Setahun lalu kerajaan mengenalpasti perdagangan makanan ‘halal’ sebagai satu matlamat dalam Dasar Pertanian Negara yang Ketiga (1998-2010). Malaysia juga sedang berusaha menjadi pusat pentauliahan dan standard serta menjalankan penghantaran dan pengeluaran makanan halal. Kredibiliti Malaysia diakui dunia di mana Suruhanjaya Alimentaris Kodeks Bangsa-Bangsa Bersatu (yang bertanggungjawab memperkenlkan Progr am Standard Makanan FO/WHO) menyebut Malaysia sebagai contoh terbaik pada peringkat dunia bagi makanan halal. Walaubagimanapun realitinya masyarakat Islam di Malaysia masih kurang prihatin. Di negara kita tidak semua produk dicatatkan isi 3 kandungannya. Jika berlaku penipuan dalam menjaga kesucian makanan yang dijual, pihak berkuasa tentu memakan masa untuk menyelesaikannya