Kajian sahsiah pelajar-pelajar sekolah menengah agama kerajaan Johor Kluang, Kluang Johor. - Mustari, Ismail; Hashim, Selamat; Suratman, Azmi Shah; Abd. Samat, Abd. Basit; Hamzah, Abdul Rahman; Abdullah, Abdul Hafiz (UTM, 2003)
Penubuhan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) bermula pada tahun 1977 oleh kerajaan pusat dengan tujuan bukan sahaja memberi pendidikan agama Islam tetapi juga pelajaran akademik bagi mengimbang keperluan pendidikan dalam sebuah negara yang membangun dan menghadapi proses globalisasi. Peluang yang terbatas untuk memasuki SMKA telah mendorong kerajaan-kerajaan negeri membina sekolah-sekolah menengah agama oleh bagi menambah peluang lebih luas kepada pelajar dari sesebuah negeri tersebut. Di negeri Johor, Sekolah Menengah Agama Kerajaan Johor Kluang, Kluang, Johor telah ditubuhkan pada tahun 1988 dengan matlamat untuk memberi peluang anak-anak Islam Negeri Johor mendapat pendidikan seimbang di bidang akademik dan agama. Adunan dua aliran pendidikan ini bagi membolehkan para pelajar di negeri Johor menghadapi cabaran ke arah Johor negeri maju menjelang tahun 2005.