Developing and evaluating a software towards smart learning about fractions - Ismail, Zaleha; Kasmin, Mohd. Khalid; Shariffuddin, Rio Sumarni (Universiti Teknologi Malaysia, 2001)
Kajian ini melibatkan sampel yang terdiri daripada guru dan pelajar dari sekolah-sekolah rendah di daerah Johor Bahru sahaja. Sekumpulan pelajar sekolah tersebut akan dipilih berdasarkan pelbagai pencapaian dalam matematik UPSR setara peringkat daerah yang terdiri daripada gred A,B,C,D dan E. Pelajar yang dipilih adalah daripada pelajar-pelajar Tahun Enam sahaja. Walaupun pelajar Tahun Enam tetapi mereka hanya mengambil bahagian dalam kajian ini selepas UPSR. Oleh itu kajian ini tidak menjejaskan proses pengajaran dan pembelajaran pelajar di sekolah. Beberapa faktor-faktor yang lain juga mempengaruhi prestasi atau kebolehan pelajar dalam matematik seperti sikap pelajar, latar belakang keluarga pelajar dan status ekonomi pelajar tidak diambil kira. Kajian ini terbatas kepada tajuk penambahan pecahan yang telah dipelajari sehingga Tahun Enam. Perisian ini terbatas kepada ujian diagnostik serta aktiviti pemulihan yang diberikan dalam bentuk tutorial sesuai dengan tahap dan objektif mengikut aras-aras kemahiran yang telah ditetapkan.