Gerakan jatuh bebas - A-Rahman, A-Rashid (2010)
Gerakan jatuh bebas sebagai contoh bagi gerakan linear pecutan malar dalam arah menegak. Persamaan Hukum kegravitian Newton diberikan, graviti berubah dengan lokasi dan ketinggian dari aras laut. Penggunaan persamaan gerakan linear 1-D dalam penyelesaian masalah.