Fenomena cinta, janjitemu, perlakuan seks dan hubungannya dengan masalah kebimbangan sosial di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah - Yahaya, Azizi; Suari, Asiah (2007)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kewujudan fenomena janjitemu, cinta, perlakuan seks dan hubungannya dengan masalah kebimbangan sosial pelajar-pelajar sekolah menengah. Seramai 240 orang pelajar daripada lapan buah sekolah di daerah Johor Bahru telah dipilih. Soal selidik berkenaan hubungan cinta, perlakuan seks serta skala kebimbangan sosial untuk remaja telah digunakan. Hasil daripada kajian ini menunjukkan bahawa persepsi pelajar terhadap fenomena janjitemu, hubungan cinta, perlakuan seks dan masalah kebimbangan sosial adalah di tahap sederhana. Manakala gaya bercinta yang dominan di kalangan pelajar sekolah menengah ialah 'cinta pragmatik'.