Tahap kontaminasi Bioearosol : satu kajian kes - J., Norafiqah; M., Rashid; R., Firdausi (Penerbit UTM Press, 2003)
Satu kajian menilai tahap kepekatan bioaerosol di ruangan pejabat telah dijalankan dengan menggunakan teknik persampelan hentaman. Dua pemboleh ubah utama, iaitu kadar alir udara, dan masa persampelan yang optimum ditentukan terlebih dahulu. Kesesuaian pertumbuhan bioaerosol khususnya bakteria dan fungus, juga diuji dengan menggunakan empat jenis agar iaitu nutrient agar, tryptic soy agar, potato dextrose agar dan malt extract agar. Keputusan mendapati bahawa kadar alir persampelan 28 liter per minit bersama masa persampelan selama enam minit dan penggunaan medium tryptic soy agar memberikan keputusan yang terbaik. Hasil kajian menunjukkan korelasi yang amat baik di antara tahap kontaminasi bioaerosol dan bilangan manusia yang terdapat di ruangan pejabat, dengan pekali korelasinya yang amat bererti iaitu r2 = 0.99.