Satu pendekatan bagi membangunkan peralatan pemarkahan esei berkomputer - Mohd. Zin, Abdullah Asuhaimi; Darus, Saadiya; Mat Kassim, Norhayati (Penerbit UTM Press, 2003)
Kertas ini membincangkan satu pendekatan bagi membangunkan satu peralatan pemarkahan esei secara automatik. Peralatan pemarkahan ini telah diimplementasi dan diintegrasikan ke dalam CMS (Coursework Management System), satu sistem pengurusan kerjakursus yang telah dibangunkan di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kertas ini dimulakan dengan membincangkan kaedah pemarkahan esei yang biasa digunakan oleh pensyarah dan sistem pemarkahan esei secara automatik yang sedia ada, diikuti dengan perbincangan tentang rekabentuk dan implementasi peralatan pemarkahan ini. Kertas ini menunjukkan bahawa satu pendekatan mudah bagi membangunkan peralatan pemarkahan ialah dengan menggunakan peralatan perisian sedia ada, misalnya peralatan perisian yang disediakan oleh Microsoft Word. Namun begitu, disebabkan peralatan perisian yang disediakan oleh Microsoft Word hanya menyokong Bahasa Inggeris, hanya esei dalam Bahasa Inggeris sahaja yang dapat dimarkahkan oleh peralatan pemarkahan ini.