Mekanisme Penyerakan Zarah Dalam Pemprosesan Berkoloid Oksida Seramik (Al2o3-Zro2-Mgo) Menggunakan Daxad 19tm - Muchtar, Andanastuti; Osman , Husna; Tasirin, Siti Masrinda (Penerbit UTM Press, 2004)

(untitled)
Dalam Kajian Ini, Kesan Agen Penyerak Komersil Daxad 19TM Terhadap Sifat Reologi Dan Pemadatan Ampaian Seramik Alumina-Zirkonia-Magnesia Telah Dikenalpasti. Komposisi Serbuk Yang Digunakan Adalah Berasaskan Kepada 85% Isipadu Alumina (Ketulenan 99.99%) Dan 15% Isipadu Zirkonia (Ketulenan 99.5%). Penambahan Serbuk Magnesia (Ketulenan 99.99%) Pula Adalah Pada Kuantiti Yang Kecil Iaitu 0.25% Berat Dari Pada Jumlah Berat Alumina Dan Zirkonia. Untuk Mengelakkan Masalah Pengaglomeratan Zarah, Teknik Pemprosesan Berkoloid Dipilih Dalam Pembikinan Sampel. Untuk Ini, Daxad 19TM Dicampurkan Ke Dalam Ampaian Dengan Tujuan Untuk Menyerakkan Zarah Kuantiti Penyerak Daxad 19TM Yang Digunakan Ialah Dalam Julat 0 Hingga 0.60% Berat. Kajian Reologi Menggunakan Alat Meter Kelikatan Dilakukan Bagi Mengenalpasti Kuantiti Daxad 19TM Yang Optimum Bagi Penyerakan Zarah. Setelah Itu, Sampel Anum Dihasilkan Melalui Proses Penuangan Buburan. Sampel Diprasinter Pada Suhu 800Â°C Selama 45 Minit Sebelum Disinter Pada Suhu 1600Â°C Selama 2 Jam. Kajian Ini Secara Keseluruhannya Telah Mendapati Julat Penggunaan Optimum Penyerak Daxad 19TM Di Dalam Ampaian Seramik Yang Dihasilkan Adalah Di Antara 0.4875% Hingga 0.525% Berat Daripada Berat Keseluruhan Serbuk Seramik Yang Digunakan. Kertas Ini Juga Membincangkan Mekanisme Penyerakan Zarah Dalam Ampaian Alumina-Zirkonia-Magnesia Melalui Penggunaan Daxad 19TM.