Kelebihan Pemusar Udara Ram Lengkung Berbanding Ram Rata Dalam Mengurangkan Emisi - Samat, Ismail; Mohd. Jaafar, Mohammad Nazri (Penerbit UTM Press, 2005)

(untitled)
Enjin Turbin Gas Digunakan Secara Meluas Dalam Bidang Industri Dan Penerbangan. Kecekapan Enjin Merupakan Satu Daripada Kriteria Dalam Pemilihan Enjin Yang Baik. Pembakar Adalah Antara Komponen Penting Dalam Enjin Turbin Gas Yang Banyak Diberikan Perhatian Oleh Penyelidik Dalam Kajian Masing-Masing. Pembakar Yang Baik Boleh Menghasilkan Pembakaran Yang Sempurna Dalam Kadar Bahan Cemar Yang Minimum. Ini Dapat Dicapai Dengan Menggunakan Pemusar Udara. Oleh Itu, Dalam Kajian Ini Uji Kaji Dilakukan Untuk Mengkaji Keberkesanan Aplikasi Pemusar Udara Ram Lengkung Berbanding Ram Rata Dalam Mengurangkan Emisi. Ujian-Pembakaran Yang Dilakukan Melibatkan Pemusar Ram Lengkung Dan Ram Rata Dengan Sudut Pesongan Ram Yang Berlainan. Tahap Penghasilan Bahan Cemar Diukur Dan Dibandingkan Bagi Kedua-Dua Jenis Ram, Lengkung Dan Rata. Keputusan Yang Diperoleh Menunjukkan Reka Bentuk Ram Lengkung Menghasilkan Bahan Cemar Yang Lebih Rendah Berbanding Rama Rata.