Beberapa Aspek Keunikan Dan Keistimewaan Bahasa Arab Sebagai Bahasa Al-Quran - Muhammad, Azhar (Penerbit UTM Press, 2005)

(untitled)
Bahasa Arab Telah Dipilih Sebagai Bahasa Pengantaraan Wahyu Yang Ditujukan Kepada Seluruh Penutur Bahasa Di Dunia. Penelitian Yang Mendalam Terhadap Bahasa Ini Memperlihatkan Rahsia Pemilihannya Sebagai Bahasa Al-Quran. Kajian-Kajian Yang Dibuat Oleh Para Sarjana Bahasa Dari Pelbagai Aspek Terutama Ilmu Linguistik Telah Dapat Membuktikan Keunikan Dan Keistimewaan Bahasa Ini Yang Tidak Terdapat Pada Bahasa-Bahasa Lain. Artikel Ini Membincangkan Beberapa Aspek Dari Sudut Penggunaan Kosa Kata, Kaedah Sintaksis Dan Morfologi Dalam Bahasa Ini. Peranannya Terhadap Penentuan Hukum-Hukum Syariat Dalam Islam Juga Memperlihatkan Keunggulan Dan Kerasionalan Bahasa Ini Dinobatkan Sebagai Bahasa Wahyu.