Kandungan dokumen kontrak pembinaan: perbandingan antara teori dan amalan - Othman, Norazam (Fakulti Alam Bina, UTM, 2004)
Dokumen kontrak merupakan rujukan utama dalam proses pembinaan namun sering dikaitkan dengan kecukupan dan ketepatan kandungannya terutama apabila berlaku pertikaian atau perselisihan. Terdapat keperluan untuk mengetahui apakah sebenarnya terkandung dalam dokumen penting ini yang disediakan oleh firma ukur bahan sama ada penyediaannya dipengaruhi oleh teori atau dipengaruhi oleh faktor-faktor yang lain agar penyusunan dokumen undang-undang masa hadapan dilakukan dengan lebih mantap dan berkesan.