Pencorakan prestasi pelajar di Institusi Pendidikan Tinggi : satu kajian kes - Ghafar, Mohd. Najib; Hashim, Abu Bakar; Nordin, Aziz; Abdol, Mat Jizat; Ahmad Zanzali, Noor Azlan (Penerbit UTM Press, 1999)
Universiti adalah institusi pendidikan tertinggi untuk seseorang menimba ilmu dan pengalaman sebelum menceburi bidang pekerjaan secara serius. Kejayaan mereka di Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) banyak dipengaruhi oleh latar belakang kemasukan mereka dan ini boleh memberi petanda tentang kesediaan mereka untuk melibatkan diri dengan masyarakat kemudian hari. Satu kajian telah dijalankan di Universiti Teknologi Malaysia untuk meninjau prestasi pelajar dan kaitannya dengan beberapa faktor kemasukan dan faktor sokongan yang disediakan. Faktor sokongan ini diandaikan dapat membantu pelajar meningkatkan keupayaan kerana (IPT) adalah institusi yang menganjurkan sistem pendidikan yang berbeza dari sekolah biasa