Pernilaian terhadap keberkesanan perlaksanaan program lukisan kejuruteraan dari aspek pengajaran dan pembelajaran - Yahaya, Azizi; Awang Mohammad, Roslan (2007)
Kajian ini bertujuan untuk menilai tahap keberkesanan perlaksanaan mata pelajaran Lukisandari aspek pengjaran dan pembelajaran . Penilaian berpandukan kepada Model KIPP yang diperkenalkan oleh Stufflebeam dari dimensi Input, proses dan produk. Instrumen kajian adalah soal selidik ke atas 72 responden yang terdiri dari pelajar tingkatan empat di Sekolah Menengah teknik di N.Sembilan, Johor dan Melaka. Data diproses dengan mengunakan program SPSS dengan menggunakan statistik peratus dan nilai min. Hasil kajian didapati tahap keberkesanan secara keseluruhan terhadap proses pengajaran dan pembelajaran adalah tinggi. Dapatan kajian ini menunjukan kemerosotan keputusan peperiksaan SPM bagi mata palajaran Lukisan kejuruteraan bukanlah berpunca dari permasalahan dalam proses pengajaran pembelajaran guru semata-mata tetapi disebabkan elemen-lemen lain yang harus dikaji.