Simulasi airbumi bagi akuifer cetek pesisir pantai di Lembangan Sungai Kelantan - Tajul Baharuddin, Mohamad Faizal; Abd. Rahman, Norhan; Mohd. Amin, Mohd. For (Penerbit UTM Press, 2003)
Penekanan terhadap teknik simulasi aliran airbumi adalah penting sebelum model simulasi digunakan dalam meramalkan perubahan turus airbumi. Teknik menjana model simulasi perlulah melalui prosedur-prosedur seperti menentukur, analisis sensitiviti dan pengesahan sebelum ia digunakan sebagai alat ramalan perubahan turus airbumi. Beberapa andaian dan permudahan perlu dibuat kerana dalam membina model simulasi seperti keadaan di lapangan adalah sukar untuk dilaksanakan. Model simulasi yang digunakan adalah â€œAquifer Simulation Model for WINdowsâ€? (ASMWIN) yang menggunakan persamaan beza terhingga aliran airbumi dalam bentuk dua dimensi bagi akuifer tak terkurung. Keputusan ramalan simulasi airbumi pada tahun 2050 menunjukkan hampir kesemua paras turus airbumi di setiap loji di daerah Kota Bharu akan berada di bawah kedudukan teratas skrin terutamanya pada musim kering. Kajian ini dapat membantu pihak bertanggungjawab dalam merancang pengurusan air pada masa akan datang dengan lebih berkesan.