Kajian Sekat Gerak Bakteria Berpenyokong Dalam Pengambilan Semula Logam Cu Dan Zn - Haron, Roslindawati; Zakaria, Zainul Akmar; Ahmad, Wan Azlina (Penerbit UTM Press, 2001)
Kajian pengambilan semula logam Zn dan Cu telah dilakukan menggunakan teknik sekat gerak dengan bakteria A dan P sebagai biopenjerap dan pasir terawat asid sebagai matrik penyokong. Hampir 99% bakteria A dan 100% bakteria P berjaya disekat gerak pada pasir. Nilai qmaks. (Zn: 205.6 mg/g bagi bakteria A dan 58.2 mg/g bagi bakteria P, Cu: 23.2 mg/g bagi bakteria A, dan 13.3 mg/g bagi bakteria P) yang diperoleh menunjukkan bahawa pengambilan logam lebih baik pada pH 4.5. Pengelusian Zn dan Cu yang dilakukan menggunakan 0.05M HNO3 hanya berjaya mengeluarkan lebih kurang 40% Zn dan 30% Cu.