Senario Pendidikan Moral Masyarakat Melayu Zaman Teknologi Komunikasi Maklumat (ICT): Trend, Hala Tuju Dan Model Pendidikan Moral Keluarga Islam - Abd. Hamid, Mohd. Azhar; Suratman, Azmi Shah; Othman, Muhamad Fauzi (Penerbit UTM Press, 2001)
Kertas kerja ini ditulis berdasarkan pengamatan analitikal kritis secara deskriptif. Pada hemat kami, pendekatan ini memadai untuk memerihalkan senario pendidikan moral masyarakat Melayu dan impaknya pada era globalisasi ini. Berdasarkan statistik yang terdapat dalam sekian banyak akhbar, majalah, jurnal serta laporan yang dikeluarkan oleh pihak wewenang menunjukkan kerosakan dan kegawatan sosial sedang melanda masyarakat Melayu masa kini. Mengapa hal ini boleh berlaku? Sedangkan kita menyedari bahawa ‘Islam’ adalah agama masyarakat Melayu. Jika diamati secara mendalam, dinamisme Islam seolah-olah kabur dan hilang dalam jiwa dan pemikiran masyarakat Melayu. Hal ini berlaku apabila masyarakat Melayu semakin meminggirkan cara hidup Islam dalam kehidupan seharian mereka.