Pengaruh Penyelitan Plat Orifis Dalam Mengurangkan Emisi Dari Pembakar - Mohd. Jaafar, Mohammad Nazri; Abdul Rahman, Mohd. Rosdzimin; Ishak, Mohamad Shaiful Ashrul; Appalanidu, Kiran Babu (Penerbit UTM Press, 2002)
Penyelidikan telah dijalankan ke atas plat orifis pelbagai saiz yang dipasangkan pada keluaran pemusar udara sebuah pembakar berbahan api cecair yang berdiameter dalam 163 mm dan panjangnya 280 mm. Pembakar ini menggunakan kerosin sebagai bahan api. Terdapat dua saiz plat orifis yang setiap satunya berdiameter 25 mm dan 30 mm telah digunakan dengan pemusar udara aliran jejarian yang mempunyai sudut bilah 30Â°. Dalam ujikaji ini, penyelitan plat orifis ini akan menyebabkan peningkatan terhadap kehilangan tekanan di bahagian keluaran pemusar dan seterusnya meningkatkan aliran gelora yang akan menambah kadar percampuran bahan api dengan udara. Pemancit bahan api semburan paksi yang mempunyai dua lubang keluaran telah dipasangkan di bahagian belakang pemusar udara. Kadar alir bahan api menjadi parameter yang diubah dalam ujikaji yang dijalankan. Keputusan yang diperolehi menunjukkan dengan penyelitan plat orifis, emisi Nox berjaya dikurangkan sebanyak 50% bagi penyelitan plat orifis 25 mm, manakala CO sebanyak 5% dan CO2 sebanyak 20% jika dibandingkan dengan kes tanpa penyelitan plat orifis.